Povestea punctului negru Bine v-am regăsit dragi prieteni mai vechi, mai noi și viitori. Astăzi vom continua cu o altă pildă și vă invit să-mi fiți alături. Așezați-vă comod și haideți să pornim împreună pe tărâmul cunoașterii:
Într-o zi, un profesor a intrat în clasă și le-a cerut studenților să se pregătească pentru un test surpriză. Toți stăteau concentrați în băncile lor, așteptând subiectele. Profesorul le-a înmânat câte o foaie de hârtie, așa cum proceda întotdeauna. Când a terminat de împărțit testele le-a spus să întoarcă foaia, dar spre surpriza tuturor nu au găsit acolo nicio întrebare, ci doar un singur punct negru în centrul paginii. Văzând mirarea de pe fețele lor, profesorul le-a spus: ”Vreau să scrieți despre ce vedeți acolo!”. Confuzi, studenții au început să scrie, încercând să răspundă testului ce li se părea totuși inexplicabil. La sfârșitul orei, profesorul a adunat foile și a început să citească cu voce tare răspunsurile. Toți, fără excepție, încercaseră să definească punctul negru, culoarea, mărimea, poziția lui în centrul paginii. Când toate lucrările au fost citite, în clasă s-a lăsat liniștea.
Profesorul i-a privit și le-a spus: “N-am să vă dau note pentru această lucrare, vreau însă să vă dau o temă de gândire: Niciunul dintre voi nu a scris despre partea albă a paginii. Toți v-ați concentrat pe punctul negru și uneori asta se întâmplă și în viața noastră. Insistăm să ne concentrăm pe punctul negru, care poate fi orice, o lipsă temporară a banilor, o relație complicată în familie, o dezamăgire pe care ne-a provocat-o un prieten, o supărare sau o problemă trecătoare. Punctul negru este adesea foarte mic în comparație cu tot restul pe care-l avem în viața noastră, dar el tinde să ne ocupe întreaga minte. Încercați să priviți dincolo de punctul negru, bucurați-vă de fiecare moment pe care viața vi-l oferă”.